Lav din egen 404-fejlside

Lav din egen 404-fejlside

Det sker ofte at en besøgende lander på en side der ikke findes, er flyttet et andet sted hen, eller hvor der blot er tale om en stavefejl. I stedet for at blive mødt af en standard 404-side, kan man nemt selv lave en 404-side.

Trin 1: Lav en .htaccess fil

Hvis du ikke allerede har en .htaccess fil, kan du nemt lave en. åbn en texteditor (fx Notepad) og indsæt denne linie:

ErrorDocument 404 /404.html

Gem derefter filen under navnet “.htaccess” (bemærk det første punktum). “404.html” vil være den fil der vises i tilfælde af en 404 fejl — det kan dog også være en PHP fil, og du kan kalde den hvad du vil (fx “error.html” i stedet for “404.html”). Hvis dit operativsystem ikke er glad for at lade en fil hedde “.htaccess”, kan du kalde den noget andet og omdøbe den efter den er overført til serveren over FTP.

Du kan også lave dine egne sider til andre fejl sider, som fx 403 (Forbidden), 500 (Internal Server Error) osv. Dette vil se sådan ud:

ErrorDocument 403 /403.html
ErrorDocument 500 /500.html

Trin 2: Lav en 404-fil

Lav derefter en side til fejlbeskeden, og læg den eksempelvis i roden af mappen for dit domæne. Benytter du ovenstående eksempler, skal filnavnene være 404.html, 403.html osv. For at gøre 404-siden så effektiv som mulig, så prøv at inkludere nyttefuld information, specielt hvis det drejer sig om større sider og portaler. Fx kan der på en 404-side være:

  • En søgefunktion
  • Link til sitemap eller en hjælpeside
  • Mulighed for at rapportere en mulig fejl

Fejlsider bør som udgangspunkt ikke viderestille til forsiden, specielt uden at brugeren informeres om at der er tale om en side der ikke findes, eller en fejl.

For at din 404-fil skal kunne vises i Internet Explorer, skal den være over 512 bytes i størrelse, ellers viser IE sin egen fejlside.

404 inspiration

Der findes en masse kreative 404 sider, og nogen gør endda en stor del ud af det. Du kan finde masser af inspiration her, her og her.